Počet nových žiadostí o podporu v USA vzrástol

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, vzrástol. Stále však zostáva blízko najnižšej úrovne za niekoľko desaťročí, čo signalizuje, že trh práce je naďalej silný.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa počet nových žiadostí o podporu za sedem dní do 27. júla po očistení od sezónnych vplyvov zvýšil o 8000 na 215.000. Ekonómovia predpovedali v uplynulom týždni nárast počtu nových žiadateľov o podporu na 214.000.
Ministerstvo zároveň revidovalo údaje za predchádzajúci týždeň smerom nahor o 1000 na 207.000 nových žiadostí.
Podľa ekonómov napriek pokračujúcemu obchodnému sporu medzi Spojenými štátmi a Čínou nič nenaznačuje, že by malo dôjsť k väčšiemu prepúšťaniu zamestnancov. Vo všeobecnosti sa očakáva, že silný trh práce podporí spomaľujúce sa hospodárstvo, pretože rastúce mzdy vedú k vyšším spotrebiteľským výdavkom.
Štvortýždňový priemer nových žiadostí, ktorý je lepším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, v uplynulom týždni klesol o 1750 na 211.500.
Počet ľudí, ktorí poberali podporu v nezamestnanosti aj po prvom týždni, sa za sedem dní do 20. júla zvýšil o 22.000 na 1,7 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy