Zisk firmy Apple klesol o 13 %, keďže predaj iPhonov oslabil

Technologická firma za apríl až jún vykázala zisk 10 mld. USD, jej akcie však stúpli vďaka správe, že tržby Applu v Číne klesli len o 4 %.

Predaj iPhonov spoločnosti Apple v jej treťom účtovnom štvrťroku, čiže počas apríla až júna, oslabil. Globálne tržby Applu za iPhony počas uplynulého kvartálu boli v sume 26 mld. USD, čo bol medziročný pokles o 12 percent. Išlo už o tretí štvrťrok v rade, počas ktorého predaj iPhonov klesol, čo sa doteraz stalo iba raz. To bolo hlavným dôvodom zníženia zisku americkej technologickej firmy za apríl až jún o 13 percent na 10 mld. USD.

Hodnota akcií spoločnosti Apple však v utorok po uzavretí riadneho obchodovania na burze stúpla o 4 percentá na 217,55 USD za kus po tom, ako firma zverejnila kvartálne výsledky. Rast akcií pravdepodobne súvisel s povzbudzujúcou informáciou, že celkové tržby Applu v Číne za apríl až jún medziročne klesli iba o 4 percentá po 25-percentnom prepade v prvom účtovnom polroku firmy. To zmiernilo obavy, že obchodná vojna Trumpovej administratívy s Čínou by mohla vyvolať spotrebiteľský bojkot produktov firmy Apple v Číne.

Navyše, napriek oslabeniu predaja iPhonov, Apple zostáva finančným gigantom, keďže firma sa snaží vykompenzovať tento pokles získavaním väčšieho objemu peňazí z poskytovania digitálnych služieb. Celkové tržby spoločnosti medziročne posilnili o jedno percento na 53,9 mld. USD. Najviac pritom rastie segment poskytovania služieb, tržby tejto divízie v uplynulom kvartáli medziročne stúpli o 13 percent na 11,5 mld. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy