Americká ekonomika podľa šéfa Fed-u čelí rastúcej neistote

Jerome Powell sa nezaviazal k redukcii úrokov, ale povedal, že americká centrálna banka bude pripravená "primerane konať".

Výhľad ekonomiky USA sa od mája zhoršil a rastúca neistota v obchode a v globálnom hospodárskom raste spôsobujú, že centrálna banka USA prehodnocuje svoj nasledujúci krok v oblasti úrokových sadzieb. Povedal to šéf amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell na pôde neziskovej organizácie Rada pre medzinárodné vzťahy. Konštatoval, že Fed sa teraz zaoberá otázkou, či tieto neistoty budú naďalej poškodzovať výhľad a vyžadovať si reakciu.

Powell sa nezaviazal k redukcii úrokov, ale povedal, že centrálna banka bude pozorne monitorovať prichádzajúce údaje a bude pripravená „primerane konať“. Mnohí ekonómovia sú presvedčení, že Fed by sa mohol na nasledujúcom zasadaní 30. a 31. júla rozhodnúť, že zníži svoju kľúčovú úrokovú sadzbu. Naposledy to americká centrálna banka urobila v roku 2008. Podľa súkromných ekonómov sú v tomto roku možné dve až štyri redukcie úrokov. Avšak časť analytikov si myslí, že Fed by mohol úroky ponechať na nezmenenej úrovni, ak sa napätie v obchodnej oblasti vyrieši.

Súvisiace články

Aktuálne správy