Čínsky jüan pokračuje v poklese a je najslabší v tomto roku

Pevninský jüan v pondelok klesol a jeho kurz je najslabší v tomto roku. Dôvodom boli komentáre guvernéra čínskej centrálnej banky a prekvapivý vývoj zahraničného obchodu.

Kurz pevninského jüanu oslabil v pondelok ráno na 6,9352 CNY/USD z úrovní okolo 6,90 CNY/USD, na ktorých sa pohyboval počas uplynulého týždňa. Kurz medzinárodného jüanu, ktorý sa obchoduje v Hongkongu, sa ráno nachádzal na úrovni 6,9538 CNH/USD.

Aj keď kurz medzinárodného jüanu, ktorý podlieha menšej kontrole zo strany čínskych úradov, bol silnejší v porovnaní s piatkom (7. 6.), keď sa dostal až na 6,9619 CNH/USD, stále je podstatne slabší v porovnaní s úrovňami okolo 6,92, na ktorých sa nachádzal počas väčšiny minulého týždňa.

Guvernér čínskej centrálnej banky I Kang v piatok v rozhovore pre Bloomberg News povedal, že neexistuje špecifická úroveň kurzu, ktorú by banka chcela brániť. "Zjavne existuje súvislosť medzi obchodnou vojnou a pohybmi jüanu," uviedol I Kang. Dodal, že mierna flexibilita jüanu je dobrá pre ekonomiku.

Slabší jüan zvyšuje atraktivitu čínskeho exportu, ktorému dáva na medzinárodných trhoch konkurenčnú výhodu, a navyše kompenzuje náklady spojená s dovoznými clami na čínsky tovar. Investori pozorne sledujú pohyb čínskej meny, keďže je považovaný za kľúčový indikátor uprostred intenzifikácie obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom.

Mnohí sa sústredia, či kurz prelomí historicky dôležitú hranicu 7 CNY/USD. Jüan testoval túto hranicu v posledných týždňoch, keď obchodná vojna ďalej eskalovala. Americký prezident Donald Trump 6. mája zvýšil clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 200 miliárd USD (177,42 miliardy eur). Odvtedy pevninský (CNY) aj medzinárodný (CNH) jüan oslabili o vyše 2 %.

V pondelok zverejnená správa čínskeho colného úradu ukázala, že export v máji medziročne stúpol o 1,1 % a import klesol o 8,5 %, čo zrejme signalizuje slabú domácu spotrebu. Prebytok obchodu s USA sa zvýšil na 26,89 miliardy USD z 21,01 miliardy USD v apríli.

Devízový stratég DBS Bank Philip Wee si myslí, že údaje o vývoji zahraničného obchodu prispeli k oslabeniu jüanu. Slabé čísla podľa neho pripomenuli nielen Číne, ale aj zvyšku Ázie, že nádeje na uvoľnenie menovej politiky v USA nemôžu zatieniť Trumpove colné hrozby.

Súvisiace články

Aktuálne správy