Konečná spotreba domácností v 1. štvrťroku 2019 medzikvartálne stagnovala

Konečná spotreba domácností v 1. štvrťroku 2019 medzikvartálne stagnovala, čo sa nestalo od roku 2013. Medziročná dynamika spomalila, podľa odhadov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, až na 1 %, čo je prekvapivo ešte menej ako rast zamestnanosti. Uviedol to Inštitút finančnej politiky (IFP) k rastu hrubého domáceho produktu (HDP) za 1. štvrťrok 2019, ktorý zverejnil ŠÚ SR.
Disponibilné dôchodky domácností aj celková mzdová báza podľa IFP, naopak, zrýchlili tempo. Vysvetlenie otvorených nožníc možno hľadať v náhlom zvýšení miery úspor domácností, prípadne v nižšom raste príjmov nepracujúcej populácie (dôchodcovia, nezamestnaní a podobne).
Export vystupňoval výkon a stúpol medziročne o 7,2 %. Napriek tomu však nedosiahol očakávania. Hoci exportu pomáhali automobilky, útlm v eurozóne ho pribrzdil. Import spomalil medziročne na 6,4 % v súlade so slabším domácim dopytom.
Investície sa podľa IFP medziročne zvýšili o 2,1 %, medzikvartálne zostali bez zmeny. Vývoj investícií bol pod vplyvom bázického efektu z minulého roku, ktorý ovplyvnila investičná aktivita v automobilovom priemysle.
Konečná spotreba verejnej správy vzrástla medziročne o 1,5 %. Po výnimočne silnom predchádzajúcom kvartáli sa tak dynamika spotreby verejnej správy vrátila na priemerné hodnoty. Z pohľadu štruktúry stúpali najmä mzdy zamestnancov vo verejnom sektore.
Slovenská ekonomika v 1. štvrťroku 2019 stúpla medzikvartálne o 0,9 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka si polepšila o 3,7 %, čo znamená mierne zrýchlenie oproti predchádzajúcemu kvartálu. Domáci ani zahraničný dopyt však podľa IFP nedosiahli očakávania.

Súvisiace články

Aktuálne správy