Wüstenrot stavebná sporiteľňa sa plánuje v tomto roku viac zamerať na vklady

Spoločnosť má zároveň ambíciu zvýšiť svoje trhové podiely.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa plánuje v tomto roku ďalší rast úverov a aj vkladov. „Vzhľadom na veľmi dobrý vývoj v oblasti úverov v posledných rokoch sa spoločnosť chce v roku 2019 a v ďalších rokoch vo zvýšenej miere venovať rozvoju obchodu v oblasti vkladov,“ uviedla stavebná sporiteľňa Wüstenrot vo výročnej správe. Za týmto účelom firma podľa jej vyjadrení skvalitňuje svoje služby v oblasti vkladov.

S podporou marketingových nástrojov a skvalitňovaním odbytovej siete chce Wüstenrot stavebná sporiteľňa zvýšiť svoje trhové podiely. Na slovenskom trhu stavebného sporenia pôsobia tri stavebné sporiteľne. Najväčšou, so zhruba 90-percentným podielom, je Prvá stavebná sporiteľňa, ktorá zároveň na Slovensku pôsobí najdlhšie. Najmladším a zároveň najmenším konkurentom je ČSOB stavebná sporiteľňa.

V minulom roku dosiahla Wüstenrot stavebná sporiteľňa zisk po zdanení na úrovni 1,57 mil. eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ho zvýšila o 11,1 %. Hlavným dôvodom bol podľa vyjadrení spoločnosti veľmi dobrý nový obchod v oblasti medziúverov. Spoločnosť eviduje rast zisku v posledných dvoch rokoch. Naposledy vykázala pokles zisku v roku 2016 a vtedy to odôvodnila hlavne vývojom úrokových sadzieb na bankovom trhu. Vtedy sa jej zisk prepadol takmer o 39 % na 917 tis. eur.

Celý rok 2018 sa niesol v duchu diskusií, analýz a odborných konzultácií možných dopadov navrhovaných legislatívnych zmien. Podarilo sa však podľa spoločnosti dosiahnuť kompromis. Vlani Wüstenrot stavebná sporiteľňa uzatvorila nové sporenia v objeme cieľových súm 313,15 mil. eur pri medziročnom náraste o 3,7 %. Vklady stúpli o 1,3 % na 118,63 mil. eur. Firma zároveň poskytla klientom nové stavebné úvery a medziúvery v objeme cieľových súm 114,61 mil. eur pri medziročnom poklese o 6,7 %.

Spoločnosť Wüstenrot stavebná sporiteľňa vznikla v roku 1993. Pôvodne pôsobila pod názvom Stavebná sporiteľňa VÚB-Wüstenrot. V decembri 2003 však VÚB banka predala skupine Wüstenrot svoj 50-percentný podiel v stavebnej sporiteľni. Rakúska Bausparkasse Wüstenrot AG v súčasnosti vlastní 100 % akcií vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni.

Súvisiace články

Aktuálne správy