Spotrebiteľské ceny v USA v apríli vzrástli o 0,3 %

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v apríli zrýchlilo, základné inflačné tlaky však zostávajú utlmené. To signalizuje, že americká centrálna banka (Fed) môže nejaký čas ponechať úrokové sadzby na aktuálnych úrovniach.
Index spotrebiteľských cien v apríli medzimesačne stúpol o 0,3 %, keď ho podporilo zvýšenie cien benzínu, nájmov a zdravotnej starostlivosti. V marci si index polepšil o 0,4 %.
Tempo medziročného rastu sa v apríli zrýchlilo na 2 % z 1,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali medzimesačne so zvýšením indexu o 0,4 % a medziročne o 2,1 %.
Jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, medzimesačne stúpol o 0,1 % a medziročne o 2,1 % po +0,1 % respektíve +2 % v marci.
Fed má svoj inflačný cieľa nastavený na úrovni 2 %. Vychádza však z iného ukazovateľa. ktorým sú jadrové osobné výdavky na spotrebu. Príslušný index v marci medziročne vzrástol o 1,6 % po zvýšení o 1,7 % vo februári. Spáva o vývoji indexu v apríli bude zverejnená neskôr tento mesiac.
Ceny benzínu v apríli stúpli o 5,7 % po +6,5 % v marci a na ich zvýšenie pripadli viac než dve tretiny nárastu indexu spotrebiteľských cien. Ceny potravín klesli o 0,1 % po náraste o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy