Koniec: Centrálne banky eurozóny zastavili emisiu 500-ky

, ČTK Foto: TASR/AP

Centrálne banky Nemecka a Rakúska v piatok ako posledné v Európe prestali vydávať do obehu bankovky s nominálnou hodnotou 500 eur, ktoré ale aj naďalej zostávajú platným platidlom

Väčšina centrálnych bánk eurozóny emisiu ukončila už koncom januára, Nemecko a Rakúsko ale mali kvôli väčšiemu využívaniu tejto bankovky výnimku.

V eurozóne sa päťstoeurové bankovky podieľajú na celkovom počte eurobankoviek v obehu 2,3 ​​percentami, pričom najviac sú používané práve v Nemecku a Rakúsku. Naopak najväčší podiel pripadá na päťdesiateurové bankovky, a to 25 percent. 500 eurovka patrí celosvetovo k bankovkám s najvyššou nominálnou hodnotou. Na prvých miestach zostáva švajčiarska bankovka v hodnote 1000 CHF a brunejský dolár v hodnote 10 000 BND.

Dôvodom ukončenia vydávania bankoviek sú obavy, že ich využívajú zločinci a militantné skupiny na financovanie svojich aktivít a pranie špinavých peňazí. V niektorých kruhoch si dokonca vyslúžila prezývku bin Ládinova bankovka a Europol upozornil, že kufor obsahujúci 500-eurové bankovky v hodnote jeden milión eur váži len 2,2 kilogramu.

Európska centrálna banka podobu eurobankoviek mení a vybavuje ochrannými prvkami, ktoré komplikujú ich falšovanie. Koncom mája vydá nové bankovky s nominálnou hodnotou 100 a 200 eur s novými bezpečnostnými prvkami a hologramom s malými symbolmi eura. Bankovky sú poslednými z novej série. Rovnako ako u ostatných nominálnych hodnôt z tejto série možno ochranné prvky nových bankoviek ľahko skontrolovať skúškou hmatom, pohľadom a naklonením.

Súvisiace články

Aktuálne správy