Väčšina centrálnych bánk prestáva dávať do obehu 500 eurové bankovky

, ČTK Foto: SITA/AP;TASR/AP

Väčšina centrálnych bánk eurozóny počnúc včerajším dňom prestala dávať do obehu bankovky v najvyššej hodnote 500 eur. Výnimkou sú iba centrálne banky Nemecka a Rakúska, ktoré budú tieto bankovky vydávať do 26. apríla. Bankovky však aj naďalej zostávajú platným platidlom, uviedol denník Le Parisien.

Päťstoeurová bankovka patrí celosvetovo k bankovkám s najvyššou nominálnou hodnotou. Dôvodom ukončenia vydávania týchto bankoviek sú obavy, že ich využívajú zločinci a militantné skupiny na financovanie svojich aktivít a praniu špinavých peňazí. V niektorých kruhoch si dokonca vyslúžila prezývku Bin Ládinova bankovka a Europol upozornil, že kufor obsahujúci 500 eurové bankovky v hodnote jeden milión eur váži len 2,2 kilogramu.

Európska centrálna banka v máji 2016 oznámila, že ukončí výrobu a vydávanie päťstoeurových bankoviek do konca roka 2018. Bankovka bola daná do obehu spolu s ďalšími eurobankovkami v roku 2002. Posledné bankovky v hodnote 500 euro boli vytlačené v roku 2014 a do obehu sa teraz dostávajú bankovky z týchto zásob. Podľa štatistík ECB sa tieto bankovky na celkovom počte eurobankoviek v obehu podieľajú len 2,4 percentami, na celkovej hodnote však viac ako 20 percentami. Na konci novembra bolo v obehu 521 miliónov bankoviek v hodnote 500 eur.

Bankovka v hodnote 500 euro má fialovú farbu a zobrazuje architektúru 20. storočia. Rakúska a nemecká centrálna banka budú vydávať bankovky do apríla kvôli zabezpečeniu hladkého prechodu a z logistických dôvodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy