Ťažká situácia pre ECB: Zvýšené ekonomické riziká v čase ukončovania ultrauvoľnenej politiky

, CNBC Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka je v nepríjemnej situácii. Koncom minulého roka ohlásila odchod z programu výkupu dlhopisov, o štyri mesiace neskôr sú už údaje vo všeobecnosti horšie ako sa očakávalo.

„Index nákupných manažérov eurozóny (PMI) naznačil spomalenie prvého štvrťroka s rastom, ktorý klesol na jednu z najviac letargických úrovní zaznamenaných od roku 2014,“ uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit v správe o globálnej ekonomike. „Toto spomalenie bolo spôsobené prehlbujúcim sa poklesom v spracovateľskom priemysle, kde produkcia klesla najostrejším tempom za takmer 6 rokov.“

To je problém pre ECB. Pomalší rast a dopyt nepomôže vrátiť infláciu späť k cieľu 2 %. V tomto roku sa neočakáva zvýšenie sadzieb a dokonca sa rozvíja diskusia o znížení záťaže bánk, keď platia zápornú sadzbu za uloženie vkladov. „Očakávame, že ECB dvihne prvý krát sadzby najskôr v októbri 2020. Zavedie systém pre nadbytočnú likviditu bánk, čím sa zníži tlak na zrušenie sadzieb z negatívneho územia,“ povedal Dirk Schumacher, pozorovateľ ECB banky Natixis. Takzvaný dvojúrovňový prístup by znamenal, že banky sú čiastočne oslobodené od platenia ročného poplatku ECB za ich nadbytočné rezervy vo výške 0,40 %. To by zvýšilo zisky bánk v čase, keď mnohí veritelia zápasia s nízkou ziskovosťou. Niektorí členovia Rady guvernérov ECB sa vyslovujú za takýto krok.

„Tento krok nebude pre banky alebo ekonomiku čarovným prútikom, ale pravdepodobne bude súčasťou stratégie sprístupnenia úverov spolu s upravenými usmerneniami pre budúcnosť, silným využitím cielených dlhodobých refinančných operácií TLTRO – III a možno aj niektorých nových  nástrojov,“ uviedol hlavný ekonóm Deutsche Bank Marc Wall. „Ďalšou najpravdepodobnejšou príležitosťou na oznámenie o zvolenej politike je jún. Podrobnosti budú podmienené novými makroekonomickými prognózami ECB.“

TLTRO sú úvery, ktoré ECB poskytuje za nízke ceny bankám v eurozóne. V dôsledku toho sú veritelia schopní poskytovať zákazníkom lepšie úverové podmienky, čo následne stimuluje reálnu ekonomiku.

TLTRO III je tretia injekcia stimulu tohto druhu od ECB, ktorá bola oznámená v marci. Ak komerčné banky požičiavajú tieto peniaze reálnej ekonomike, potom dostávajú peniaze namiesto toho, aby museli platiť úroky z úverov.

Minulý rok v júni Draghi oznámil svoju veľkú stratégiu. Iróniou by bolo, keby už o rok na to musel oznámiť nové opatrenia na uvoľnenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy