Rozpracované predaje domov v USA vo februári nečakane klesli

Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakty na kúpu domu, zaznamenal minulý mesiac nečakaný pokles. Poukázala na to správa, ktorú vo štvrtok zverejnila Národná asociácia realitných maklérov (NAR).
Ako uviedla NAR, index rozpracovaných predajov domov klesol vo februári o 1 % na 101,9 bodu. V januári, za ktorý bol údaj revidovaný smerom nadol, vzrástol index o 4,3 % na 102,9 bodu. Ekonómovia pritom počítali vo februári s ďalším rastom o 0,7 %. Vychádzali pritom z pôvodne udávaného 4,6-percentného rastu za január.
V porovnaní s februárom minulého roka klesli rozpracované predaje domov v USA o 4,9 %. To znamená 14. mesiac medziročného poklesu po sebe.
Rozpracované predaje domov signalizujú vývoj predaja v budúcnosti. Medzi podpísaním kontraktu a dokončením predaja ubehnú totiž väčšinou štyri, prípadne až šesť týždňov.
Pod nečakaný pokles rozpracovaných predajov domov sa podpísal najmä vývoj na Stredozápade USA, kde rozpracované predaje klesli až o 7,2 %. Mierny pokles (do 1 %) zaznamenali aj Severovýchod a západná oblasť USA. Naopak, v južných štátoch rozpracované predaje domov vzrástli, a to o 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy