Japonská ekonomika vo štvrtom kvartáli rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne odhadovalo

Podľa revidovaných údajov hospodárstvo krajiny počas októbra až decembra medziročne posilnilo o 1,9 %, predošlý odhad naznačoval rast o 1,4 %.

Japonská ekonomika v záverečnom kvartáli vlaňajška podľa sezónne upravených revidovaných údajov medziročne posilnila o 1,9 percenta, keďže investície boli silnejšie, ako sa pôvodne odhadovalo. Predošlé údaje naznačovali, že hospodárstvo krajiny počas októbra až decembra vzrástlo iba o 1,4 percenta. Medzikvartálne sa japonská ekonomika vo štvrtom štvrťroku 2018 zväčšila o 0,5 percenta. Informoval o tom v piatok japonský úrad vlády.

Domáci dopyt v krajine počas októbra až decembra stúpol vďaka medziročnému zvýšeniu korporátnych investícií o 2,7 percenta. Spomaľovanie hospodárskeho rastu Číny a oslabujúci dopyt v iných častiach sveta však podľa ekonómov zvyšuje riziko spomalenia japonskej ekonomiky v nadchádzajúcich mesiacoch. Rast príjmov, čiže kľúčový faktor ovplyvňujúci dopyt zo strany spotrebiteľov, vo štvrtom kvartáli stagnoval. Stefan Angrick zo spoločnosti Oxford Economics uviedol, že ekonomika Japonska v roku 2019 bude pravdepodobne rásť pomalším tempom, čiastočne pre obmedzenie výdavkov zo strany domácností s nízkymi príjmami.

Súvisiace články

Aktuálne správy