Miera nezamestnanosti v Česku vzrástla v januári na 3,3 %

Miera nezamestnanosti v Česku vzrástla v januári na 3,3 % z 3,1-percentnej úrovne v poslednom mesiaci minulého roka. V medziročnom porovnaní však nezamestnanosť klesla, keď v januári minulého roka dosiahla 3,9 %.
Ako uviedol server novinky.cz, ktorý sa odvolal na údaje českého úradu práce, aj napriek miernemu medzimesačnému rastu je januárová úroveň nezamestnanosti najnižšia od januára 1997.
„V januári nezamestnanosť pravidelne rastie a ani teraz to nebolo inak,“ povedala šéfa úradu Kateřina Sadílková. „Došlo k postupnému útlmu sezónnych prác, najmä v stavebníctve a poľnohospodárstve. V súvislosti s tým vzrástol počet mužov, ktorí sa hlásili do evidencie úradu práce,“ dodala.
Okrem toho sa do evidencie hlásili ľudia, ktorým koncom roka skončili termínované pracovné zmluvy a dohody, ako aj niektorí živnostníci, ktorí prerušili podnikanie.
Koncom januára úrad evidoval 245.057 uchádzačov o zamestnanie. To je o 44.171 osôb menej než pred rokom a 13.523 viac ako v decembri. Ide o najnižšiu januárovú hodnotu od roku 1997, keď bez práce bolo 205.185 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy