Taiwanská firma Advantech chce zvýšiť výrobu v USA, aby sa vyhla obchodnej vojne

Výrobca priemyselných počítačov má svoju produkciu rozdelenú medzi Čínou a Taiwanom, pričom 40 % výrobkov, ktoré firma predáva v USA, zasiahli clá.

Taiwanská spoločnosť Advantech, ktorá je najväčším výrobcom priemyselných počítačov na svete, plánuje zvýšiť produkciu v USA, aby čelila vplyvu obchodnej vojny. Výkonný riaditeľ firmy Chaney Ho pre BBC povedal, že jeho spoločnosť sa vyhne clám, ak bude bude viac produktov montovať v USA. Advantech je jednou z mnohých firiem, ktoré prehodnocujú svoje dodávateľské reťazce v reakcii na americko-čínsku obchodnú vojnu, konštatoval portál bbc.com.

Advantech má svoju výrobu rozdelenú rovnomerne medzi Čínou a Taiwanom. Chaney Ho uviedol, že 40 percent výrobkov, ktoré firma predáva v USA, zasiahli americké clá uvalené v roku 2018. S cieľom zmierniť tento negatívny vplyv spoločnosť plánuje zvýšiť svoju výrobnú kapacitu v USA. Advantech má montážny závod v Kalifornii a v najbližších rokoch plánuje otvoriť ďalší závod v štáte Illinois. Výkonný riaditeľ firmy si myslí, že obchodný spor môže trvať roky.

Advantech je jednou z mnohých firiem, ktoré pravdepodobne prispôsobia umiestnenie výroby, aby sa vyhli americko-čínskemu obchodnému sporu. Z nedávneho prieskumu investičnej banky UBS, v ktorom oslovila 200 výrobných spoločností, vyplynulo, že 33 percent z nich plánuje v priebehu roka presunúť produkciu z Číny, pričom dôvodom je čiastočne obchodná vojna.

https://www.bbc.com/news/business-46982869

Súvisiace články

Aktuálne správy