Nemecké priemyselné objednávky klesli v novembri o 1%, je to viac, než sa čakalo

Priemyselné objednávky v Nemecku zaznamenali v novembri medzimesačný pokles, prvý za štyri mesiace a najvýraznejší od júna. Ekonómovia s poklesom počítali, jeho tempo však bolo výraznejšie, než očakávali.
Priemyselné objednávky klesli v novembri medzimesačne o 1 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali rast o 0,2 %. Ekonómovia pritom očakávali pokles o 0,1 %, maximálne o 0,4 %, pričom vychádzali z pôvodných údajov za október, keď bol rast stanovený na úrovni 0,3 %.
Pod pokles sa výrazne podpísali objednávky zo zahraničia. Tie zaznamenali pokles o 3,2 %. Naopak, objednávky na domácom trhu vzrástli o 2,4 %.
V rámci zahraničných objednávok výsledky negatívne ovplyvnili objednávky z ostatných štátov eurozóny. Tie klesli až o 11,6 %. Čo sa týka objednávok na nemecké produkty z ostatných krajín, tie zaznamenali rast o 2,3 %.
Medziročne priemyselné objednávky klesli o 4,3 % po 3-percentnom poklese v októbri. Výsledok je opäť horší v porovnaní s očakávaniami, keď ekonómovia počítali so zmiernením tempa poklesu na 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy