Ministerstvo obchodu USA nebude pre shutdown zverejňovať ekonomické údaje

Úrad ekonomických analýz amerického ministerstva obchodu nebude počas čiastočného pozastavenia financovania federálnych inštitúcií, tzv. shutdownu, zverejňovať hospodárske údaje. S odvolaním sa na Wall Street Journal o tom informovala agentúra Reuters.
Ministerstvo obchodu pravidelne zverejňuje kľúčové údaje o hrubom domácom produkte, inflácii, výdavkoch a príjmoch domácností, obchode a predaji nových bytov, ktoré veľmi pozorne sledujú investori, trhy aj americkí zákonodarcovia.
„Vzhľadom na neschválenie rozpočtových prostriedkov Kongresu na rok 2019 je ministerstvo obchodu zatvorené,“ uvádza sa na stránke ministerstva. „Stránky ministerstva obchodu nebudú až do odvolania aktualizované.“
Vo štvrtok mali byť zverejnené údaje o predaji nových domov a revidované čísla o stavebných povoleniach. Na piatok (28. 12.) boli plánované predbežné údaje o vývoji ekonomických indikátorov vrátane obchodnej bilancie. Nestane sa tak však dovtedy, kým potrvá čiastočný shutdown.
Ministerstvo práce bude podľa amerických médií aj naďalej zverejňovať svoje údaje, medzi ktoré patria počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti, mesačná správa o vývoji zamestnanosti a ostatné inflačné indikátory.

Súvisiace články

Aktuálne správy