Nové študijné odbory majú reagovať na požiadavky Industry 4.0

Nové pracovné miesta vyžadujú nové znalosti a na to treba pripraviť študentov. V Českej republike treba akreditovať nové študijné odbory, aby reagovali na požiadavky koncepcie Industry 4.0 ako robotizácia, algoritmizácia či nanotechnológie. Povedala to pre TASR podpredsedníčka Rady kvality Českej republiky, poradného orgánu vlády, Růžena Petříková počas 15. ročníka medzinárodnej konferencie o kvalite a spoločenskej zodpovednosti, ktorú organizuje Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR (10. a 11. decembra).
„Očakáva sa, že s Industry 4.0 zanikne asi 40 % popisov pracovných miest a 30 % vznikne nových,“ dodala s tým, že to je priestor pre prípravu študentov najmä v technických odboroch, aby bola koncepcia úspešne naplnená.
Problém, a nielen v Českej republike, je podľa nej v komunikácii medzi akademickou obcou a podnikovou sférou. Zamestnávatelia sú nespokojní, že musia suplovať vysoké alebo stredné školy. Pripomenula, že treba pripravovať študentov viac prakticky, čo bolo v bývalej československej federácii bežné, rovnako ako spolupráca s podnikmi.
Kvalita prichádza často s aktualizáciou štandardov, ktoré je treba preniesť do štátnych noriem, a v tejto súvislosti je Slovensko o niečo dynamickejšie ako Česká republika, uzavrela.

Súvisiace články

Aktuálne správy