Dohoda G20 o reforme WTO poskytne nemeckému priemyslu priestor na nádych

Výsledky summitu G20 a prímerie medzi USA a Čínou prinesú nemeckému priemyslu závislému od vývozu určitý "priestor na dýchanie", hoci rastúci protekcionizmus preň aj naďalej predstavuje riziko.

Výsledky summitu G20 a prímerie medzi USA a Čínou prinesú nemeckému priemyslu závislému od vývozu určitý „priestor na dýchanie“, hoci rastúci protekcionizmus preň aj naďalej predstavuje riziko. Uviedol to v nedeľu šéf nemeckej obchodnej komory (DIHK) Eric Schweitzer.
Čína a Spojené štáty sa na summite dohodli, že zastavia na 90 dní zavádzanie ďalších ciel, v snahe zabrániť ďalšej eskalácii ich obchodnej vojny.
Okrem toho skupina G20 podporila revíziu Svetovej obchodnej organizácie (WTO). To je víťazstvo pre amerického prezidenta Donalda Trumpa, hlasného kritika organizácie, ktorá reguluje medzinárodné obchodné spory.
Podľa prezidenta DIHK Erica Schweitzera dohoda vedúcich predstaviteľov 20 najväčších svetových ekonomík o reforme WTO bola najdôležitejším výsledkom dvojdňového summitu v Buenos Aires. Upozornil však, že problémy sa tým nekončia.
„Summit G20 ponúkol nemeckému priemyslu priestor na nadýchnutie. Ale rastúci protekcionizmus nebol zmetený zo stola,“ uviedol vo svojom vyhlásení a pripomenul, že rozpory medzi USA a Čínou sú stále veľké.
Na druhej strane, dialóg medzi svetovými lídrami v Argentíne priniesol záblesk nádeje.
„Vždy je lepšie navzájom sa rozprávať, než sa navzájom trápiť novými clami a obchodnými bariérami,“ dodal.
Biely dom na budúci týždeň privíta vedúcich predstaviteľov nemeckých automobiliek Volkswagen, BMW a Daimler na diskusii o obchodnej politike.
Dúfajú, že toto stretnutie pomôže „odohnať“ hrozbu ciel na dovoz áut z Európy. Ale predstavitelia nemeckých firiem zároveň upozornili, že nemôžu rokovať v mene celej Európskej únie.
Trump, ktorého hnevá z jeho pohľadu nespravodlivá obchodná nerovnováha v tomto sektore, uvažuje o zavedení ciel na vozidlá z Únie, čo by tvrdo zasiahlo ich predaj na americkom trhu.
Trump však k tomu zatiaľ nepristúpil, čaká, ako dopadnú rokovania medzi Washingtonom a Bruselom o znižovaní iných obchodných bariér.

Súvisiace články

Aktuálne správy