Produkcia priemyslu eurozóny aj celej EÚ v septembri medzimesačne klesla

Septembrová výroba priemyselného sektora eurozóny oproti augustu oslabila o 0,3 % a v rámci celej EÚ sa znížila o 0,2 %, na Slovensku tiež oslabila o 0,2 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia v eurozóne v septembri medzimesačne klesla o 0,3 percenta po augustovom posilnení o 1,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 0,2 percenta po augustovom raste o 0,8 percenta. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny v septembri zväčšila o 0,9 percenta a v rámci celej EÚ vzrástla o 1,1 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku kalendárne a sezónne upravená priemyselná výroba v septembri medzimesačne tiež oslabila, a to o 0,2 percenta po augustovom posilnení o 0,7 percenta. Medziročne slovenský priemysel podľa kalendárne upravených údajov v septembri vzrástol o 0,5 percenta.

V rámci krajín únie, z ktorých údaje boli dostupné, sa produkcia priemyselného odvetvia v septembri medzimesačne najvýraznejšie zmenšila v Lotyšsku (-3,3 %), Litve (-3,1 %) a Portugalsku (-2,8 %). Najsilnejší medzimesačný rast priemyselnej produkcie evidovali v Dánsku (2,8 %), Írsku (2,2 %) a v Holandsku (1,2 %).

Medziročne sa výroba priemyselného sektora v septembri v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zväčšila v Írsku (9,4 %), Poľsku (5 %) a Dánsku (4,3 %). Najvýraznejší pokles priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka bol v septembri na Malte (-5,3 %), v Chorvátsku (-2,6 %) a v Holandsku (-2,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy