Krach banky je dobrá príležitosť pre jej konkurentov

BRATISLAVA – Dnes začína Slovenská sporiteľňa vyplácať náhrady za nedostupné vklady klientov skrachovanej Devín banky. Pretože ide o najväčšiu banku, ktorá sa stala neschopnou vyplácať vklady, pre ostatné finančné inštitúcie to predstavuje zaujímavú ...

BRATISLAVA – Dnes začína Slovenská sporiteľňa vyplácať náhrady za nedostupné vklady klientov skrachovanej Devín banky. Pretože ide o najväčšiu banku, ktorá sa stala neschopnou vyplácať vklady, pre ostatné finančné inštitúcie to predstavuje zaujímavú príležitosť získať nových klientov a nové vklady. Vyplácanie náhrad sa totiž týka približne 130-tisíc klientov, ktorí dostanú od Fondu ochrany vkladov sumu vyšiu ako 12 miliárd korún. To je viac, ako bolo vyplatené za všetky doteraz skrachované banky spolu.

Veľký záujem bol aj o samotné vyplácanie náhrad – zaujímali sa oň štyri bankové domy. Víťazná banka, okrem toho, že dostane províziu, má totiž najlepšiu šancu získať si pre seba tých klientov, ktorí si do jej pobočiek prišli vyzdvihnúť svoje niekoľko mesiacov nedostupné úspory.

Banky zareagovali na krach rivala a začatie vyplácania náhrad tým, že na tieto obdobia načasovali svoje marketingové aktivity. Kým niektoré sa už prezentovali, iné sa pokúšajú dostať do povedomia ľudí práve v týchto dňoch. Banky spustili kampane na prezentáciu svojej ponuky vkladových produktov, iné ponúkajú počas nasledujúceho mesiaca lepšie úrokové sadzby, prípadne iné výhody.

„Kampaň na prezentáciu našich vkladových produktov sme začali v septembri, ale neskôr sme ju prerušili. Obnovená bude 5. novembra,“ povedala Jana Korbáčková z Československej obchodnej banky.

Slovenská sporiteľňa oznámila, že minulý týždeň zvýšila úrokové sadzby na termínované vklady o 0,25 prípadne 0,3 percentuálneho bodu. „Zvýšenie sadzieb je dôsledkom prebiehajúceho transformačného procesu a zvyšovania konkurencieschopnosti banky,“ vyhlásili predstavitelia sporiteľne. Predsedníčka predstavenstva Regina Ovesná-Straková však pripustila, že tento krok súvisí s vyplácaním náhrad za vklady z Devín banky.

Zvýhodnené sadzby sa budú týkať iba vkladov viazaných na dlhší čas, ktoré sú pre banky výhodnejšie ako krátkodobé. Majú totiž väčšiu istotu, že klient si to po niekoľkých týždňoch nerozmyslí a svoje peniaze nevyberie.

Zvýhodnenie na dlhšie vklady ponúka v rámci novej reklamnej kampane aj Všeobecná úverová banka. Tá pri vklade na viazaný účet usk…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy