Nečakali sme až taký arogantný prístup vlády

Peter Višváder Podávate žalobu na štát a chcete od neho vymáhať 7 miliárd korún za to, že združeniu Vaša vlna privatizácie (VVP) neumožnil zúčastniť sa na výbere strategického investora pri predaji Slovenskej sporiteľne.


Podávate žalobu na štát a chcete od neho vymáhať 7 miliárd korún za to, že združeniu Vaša vlna privatizácie (VVP) neumožnil zúčastniť sa na výbere strategického investora pri predaji Slovenskej sporiteľne. Prečo idete do tohto vysokorizikového sporu, keď to nie je nevyhnutné? Veď podľa zmluvných podmienok VVP ak sa združenie nezúčastní privatizácie, vráti ľuďom peniaze zvýšené o bežný bankový výnos a nič sa nedeje.

– Pretože sa porušila ústava, porušil sa zákon a to najpodstatnejšie: boli sme ponížení ako občania.

Ministerstvo financií spolu s ďalšími odbornými organizáciami z finančných kruhov viedli nedávno proti nebankovým subjektom, medzi ktoré patrí aj Drukos, veľkú mediálnu kampaň. Názor ministerky financií B. Schmögnerovej na nebankové inštitúcie je odmietavý. Neobávate sa, že tento spor iba rozkrúti koleso ďalších odvetných opatrení?

– A čoho sa mám obávať? Veď som si už zvykol na neustále kontroly a znevažovanie pozície nebankových subjektov na našom trhu.

Čakáte od tohto sporu reálny výsledok? Mnohí to považujú iba za vopred premyslený mediálny ťah na zviditeľnenie sa.

– Čakáme konkrétnu morálnu a hmotnú satisfakciu.

Prečo práve sedem miliárd? Je v tejto sume započítaný výnos pre členov združenia, ako keby sa VVP zúčastnilo privatizácie SLSP? Je tam aj zisk Drukosu?

– Skladá sa zo škôd, ktoré nám štát spôsobil a z ušlého zisku. Všetko upresníme na súde.

Ako s odstupom času hodnotíte VVP? – Jednoznačne pozitívne. Pokúsili sme sa o veľkú vec, aj keď je chúlostivá.

V tom vyšla. A v čom nie? – Nevyšla v tom, že sme nečakali taký arogantný postup zo strany tých, ktorí by nám, občanom, mali slúžiť. Nečakali sme také podceňovanie slovenského občana, také poníženie a jeho dehonestovanie.

Zámerom Vašej vlny privatizácie bolo okrem Slovenskej sporiteľne vstúpiť aj do predaja Slovenskej poisťovne a SPP. Neodradila vás pri ďalších dvoch podnikoch skúsenosť zo Slovenskej sporiteľne ?

– Vo všetkých troch podnikoch je prístup vlády k nám rovnako arogantný.

Máte šancu dostať sa

pri zostávajúcich dvoch podnikoch do „finále“?

– Uvidíme, ale najdôležitejšie pre Slovensko je uchrániť tieto veľké podniky. K nášmu názoru sa pripojili ďalší ľudia, inými návrhmi, ba dokonca aj členovia vlády. Jeden nehlasoval, ďalší mal iné návrhy ako sa uzniesla vláda. SPP je po politickej aj po ekonomickej stránke taký dôležitý podnik, že naozaj by bolo dobré jeho predaj zastaviť a zároveň si položiť otázku, z čoho budeme žiť o rok – o dva, keď minieme všetky peniaze, ktoré zaň utŕžime. Naozaj nie je riešením všetko rozpredávať.

A kde to riešenie vidíte? – V príprave rozvojových impulzov. Prístupom vlády a štátu k VVP bola ponížená snaha verejnosti niečo dokázať, ich tvorivý prístup k riešeniu vecí. Preto sa človek na Slovensku môže zasa cítiť len ako bedár, ktorý nemôže nič reálne vykonať a ovplyvniť.

Teraz však kritizujete tú politickú garnitúru, ktorú ste aj vy ako podnikateľ pred voľbami v roku 1998 podporovali.

– Áno, sebakriticky hovorím, že som takýto postoj nečakal. No nielen pokiaľ ide o VVP, ale v celkovom postoji k problémom v spoločnosti. Ale treba to brať pragmaticky – aj politika je objednanie si určitej služby cez voľby. A ak sa ľudia sklamú, mali by pri nasledujúcich voľbách svoje postoje korigovať. <…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy