Schodok rozpočtu USA za uplynulý fiškálny rok vzrástol o 113 mld. USD

Vo fiškálnom roku 2018, ktorý sa skončil v závere septembra, bol rozpočtový deficit americkej vlády 779 mld. USD.

Deficit rozpočtu americkej federálnej vlády vo fiškálnom roku 2018, ktorý sa skončil v závere septembra, stúpol na 779 mld. USD, čiže na najvyššiu úroveň za šesť rokov. Ministerstvo financií informovalo, že rozpočtový schodok sa medziročne zväčšil o 113 mld. USD. Výber daní v USA v uplynulom fiškálnom roku v podstate stagnoval, ale výdavky vzrástli o 3,2 percenta.

Americký minister financií Steve Mnuchin vo vyhlásení naznačil, že základným zdrojom prehĺbenia deficitu bol skôr rast vládnych výdavkov ako redukcia daní. „Prezidentova ekonomická politika, ktorá stimulovala ekonomický rast, v kombinácii s návrhmi na zníženie nehospodárnych výdavkov povedie Ameriku k udržateľnej ceste financií,“ uviedol Mnuchin.

Trumpova administratíva v júli revidovala nahor svoje odhady deficitov v nadchádzajúcich rokoch. Predpokladá, že v roku 2019 deficit dosiahne úroveň 1,09 bil. USD, v roku 2020 bude na úrovni 1,08 bil. USD a v roku 2021 v sume 1,01 bil. USD. V ďalšom roku by podľa tejto projekcie mal opäť mierne klesnúť, a to na 952 mld. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy