Po škandále s platmi pridali stovkám žien

, The Times;ČTK;SLSP Foto: SITA/AP

Viac ako 300 zamestnancov BBC dostalo v posledných 14 mesiacoch pridané po škandále okolo platovej nerovnosti medzi pohlaviami v britskom verejnoprávnom médiu. Totožnosť osôb, ktorým platy narástli, ani výška prídavkov nebola odhalená, napísal denník The Times.

Debata o platových podmienkach v BBC vypukla vlani v lete po zverejnení zoznamu pracovníkov, ktorí berú vyše 150 000 libier ročne (necelých 171500 eur). Dve tretiny mien tvorili muži. Vysielacia spoločnosť následne priznala, že medián platovej nerovnosti medzi mužmi a ženami tu má hodnotu 9,3 percenta.

Na problematiku v januári znovu upozornila reportérka Carrie Gracieová, ktorá odstúpila z čela čínskej redakcie a svojho zamestnávateľa obvinila z "tajnostkárske a nelegálnej kultúry odmeňovania". Muži na rovnakých pozíciách inde vo svete vraj dostávali najmenej o 50 percent viac peňazí.

BBC ešte vlani zaviedla systém, prostredníctvom ktorého môžu zamestnanci vyjadrovať výhrady alebo klásť otázky ohľadom svojich platov. Podľa informácií The Times už dorazilo 1047 pripomienok a vo 316 prípadoch to viedlo k zvýšeniu mzdy. Ďalších 144 otázok je stále nevybavených.

"Za posledných 24 mesiacoch máme za sebou významné reformy pracovných podmienok a vyzývame ľudí, aby sa nebáli klásť otázky ohľadom svojich platov …, v niektorých prípadoch to viedlo k tomu, že sme urobili zmeny u mužov i žien," povedal hovorca BBC.

Platy počas posledného roka vzrástli okrem iného radu známych moderátoriek, naopak niektorým mužským osobnostiam sa mzdy znižovali. Podľa The Times už medián platovej nerovnosti v BBC klesol na 7,6 percent. Generálny riaditeľ BBC Tony Hall sľúbil, že tento rozdiel bude do roku 2020 zmazaný úplne.

Najnovšie výsledky Indexu rodovej rovnosti ukazujú, že rozdiely medzi mužmi a ženami sa v Európskej únii postupne znižujú. Ak sa pozrieme na rovnosť v oblasti miezd, na Slovensku kopírujeme svetový trend. „Čo sa týka platov, ženy zarábajú v priemere o 21 % mesačne menej ako muži. V priemere pritom pracujú 39 hodín týždenne. Muži pracujú o dve hodiny dlhšie,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy