Produkcia nemeckého priemyslu v auguste nečakane klesla

Produkcia nemeckého priemyslu aj v auguste nečakane klesla, už tretí mesiac po sebe. Ukázali to v pondelok údaje, ktoré zverejnilo ministerstvo hospodárstva. Výrobný sektor v najväčšej ekonomike eurozóny tak má za sebou „slabé leto“.
Podľa ministerstva priemyselná produkcia v Nemecku v auguste medzimesačne klesla o 0,3 % po júlovom revidovanom znížení o 1,3 %, ktoré spôsobil najmä pokles stavebnej aktivity. Analytici pritom očakávali, že priemysel v auguste ožije a zvýši svoj výkon o 0,4 %.
V medziročnom porovnaní zaznamenal nemecký priemysel v auguste pokles o 0,1 %, čo kontrastuje s júlovým zvýšením jeho produkcie o 1,5 % aj odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že výkon priemyslu v auguste stúpne aspoň o 0,1 %.
Ministerstvo uviedlo, že jedným z dôvodov slabého augustového výsledku bolo spomalenie produkcie v automobilovom sektore v súvislosti s ťažkosťami pri adaptácii na nové emisné štandardy WLTP.
Slabé výsledky z priemyslu však prichádzajú po tom, ako v piatok (5.10.) štatistiky ukázali oživenie objednávok ma nové produkty z Nemecka. Tie sa v auguste odrazili od dna a stúpli až o 2 % vďaka zahraničnému dopytu.
Nemecká vláda podľa nemenovaného zdroja z kabinetu revidovala prognózy hospodárskeho rastu na tento rok a na ďalší rok a očakáva sa, že aktualizované údaje zverejní vláda vo štvrtok (11.10.).

Súvisiace články

Aktuálne správy