Banka Santander sa obáva dôsledkov neistoty spojenej s brexitom

Odchod Británie z Európskej únie pravdepodobne odštartuje obdobie vysokej neistoty, čo by mohlo výrazne ovplyvniť biznis španielskej banky Santander. Uviedla to banka v týchto dňoch v správe pre americkú Komisiu pre burzy a cenné papiere (SEC).

Podľa banky sa táto neistota týka právneho a regulačného prostredia, v ktorom banka a jej divízie budú po odchode Británie z EÚ pracovať a môže výrazne ovplyvniť prevádzkové výsledky inštitúcie, jej finančnú kondíciu aj vyhliadky.

Blížiaci sa brexit, ako aj politická neistota v Brazílii, čo je najvýznamnejší trh pre banku Santander, preverí schopnosti nového šéfa banky Andreu Orcela. Toho Santander menoval do funkcie koncom septembra.

Vedenie inštitúcie prevezme Orcel v januári budúceho roka, pričom vystrieda Josého Antonia Alvareza. Orcel prichádza do Santanderu zo švajčiarskej banky UBS, konkrétne z pozície šéfa divízie investičného bankovníctva.

Od začiatku roka stratil Santander zhruba pätinu zo svojej hodnoty. Banka čelí tlakom v podobe nízkych úrokových sadzieb, najmä na domácom španielskom trhu, a navyše sa usiluje o presun z tradičného bankovníctva vo väčšej miere do digitálnej oblasti.

Súvisiace články

Aktuálne správy