Čína zníži od novembra dovozné clá na viaceré produkty

Čína zníži dovozné clá na textilné výrobky a kovy, vrátane výrobkov z ocele, na 8,4 % z pôvodnej úrovne 11,5 %, pričom nové clá vstúpia do platnosti 1. novembra. Oznámilo to v nedeľu čínske ministerstvo financií.
V rámci otvárania ekonomiky Peking už skôr oznámil, že zníži dovozné clá na niektoré produkty. Už v júli Čína zredukovala dovozné clá na viaceré spotrebiteľské výrobky vrátane oblečenia, kozmetiky či domácich spotrebičov.
Teraz pokračuje s ďalšími výrobkami. Okrem ciel na textilné výrobky a kovy zníži aj dovozné clá na produkty z dreva a papiera, ako aj na drahokamy, a to zo 6,6 % na 5,4 %, dodalo ministerstvo financií. V priemere sa tak dovozné clá na zhruba 1500 produktov znižujú od novembra z 10,5 % na 7,8 %.
Peking sa zároveň pripravuje na ďalšie zhoršenie vzťahov s USA. Od 24. septembra zaviedla Čína 10-percentné dovozné clá na americký tovar v hodnote 60 miliárd USD (51,83 miliardy eur). Bola to odpoveď na Washingtonom oznámené dovozné clá vo výške 10 % na čínsky tovar v hodnote 200 miliárd USD, rovnako platné od 24. septembra. To bolo už tretie kolo ciel, keď prvé oznámili krajiny vzájomne na svoje produkty v júli a ďalšie v auguste.
Americký prezident Donad Trump sa pritom vyhráža clami na všetok čínsky tovar, ktorý krajina do USA ročne vyvezie. Jeho hodnota dosahuje vyše 500 miliárd USD. Po troch kolách zatiaľ USA uplatnili clá na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy