Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA vzrástol

Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA zaznamenal v minulom týždni rast, ktorý prekonal aj odhady analytikov. Napriek tomu sú údaje stále na úrovni, ktorá signalizuje zdravý trh práce.
Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti dosiahol v USA v týždni do 22. septembra 214.000. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom, za ktorý boli údaje revidované mierne smerom nahor, to predstavuje rast o 12.000 žiadostí.
Ekonómovia, podľa ktorých vývoj na trhu do veľkej miery ovplyvnil hurikán Florence, očakávali, že počet prvých žiadostí vzrastie na 210.000. Vychádzali pritom z pôvodne udávaného počtu žiadostí za predchádzajúci týždeň na úrovni 201.000.
Údaje sú však stále priaznivé, keďže údaje za týždeň do 15. septembra aj napriek zvýšeniu na 202.000 predstavujú najnižší počet žiadostí od novembra 1969.
Celkový pozitívny vývoj na trhu práce potvrdzuje aj 4-týždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším údajom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje. Ten sa v minulom týždni síce zvýšil, ale len o 250 žiadostí na 206.250 žiadostí o podporu v nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy