Britská obchodná komora zhoršila výhľad ekonomiky

Neistota súvisiaca s blížiacim sa vystúpením krajiny z Európskej únie zaťažuje obchod aj investície firiem, upozorňuje Britská obchodná komora

Britskú ekonomiku čaká v najbližších rokoch pomalší rast. Oznámila to v pondelok Britská obchodná komora (BCC), podľa ktorej neistota súvisiaca s blížiacim sa vystúpením krajiny z Európskej únie zaťažuje obchod aj investície firiem. Výhľad tohtoročného rastu obchodná komora znížila na 1,1 % zo skoršie prognózovaných 1,3 %. V roku 2019 sa má ekonomika zväčšiť o 1,3 % a nie o 1,4 %. V roku 2020 sa v súlade s pôvodným odhadom očakáva posilnenie výkonu hospodárstva o 1,6 %. V čase, kedy podoba budúcich vzťahov s EÚ stále nie je jasná, neistota tlmí podnikové investície, tvrdí BCC.

„Pretrvávajúcu neistou súvisiacu s brexitom budú silno pociťovať mnohé firmy, pretože väčšina praktických otázok, ktorým čelia obchodné firmy, zostáva nezodpovedaná,“ uviedol podľa portálu bbc.com generálny riaditeľ BCC Adam Marshall.

Trh práce podľa prognózy pravdepodobne zostane oporou ekonomiky a miera nezamestnanosti sa udrží v blízkosti rekordných miním. Potenciál firiem však brzdí „výrazný“ nedostatok zamestnancov s potrebnou kvalifikáciou, upozorňuje BCC.

https://www.bbc.com/news/business-45541487

Súvisiace články

Aktuálne správy