Taliansky populista každé ráno kontroluje finančné trhy

, CNBC Foto: SITA/AP

Taliansky podpredseda vlády Matteo Salvini dávnejšie vyhlásil, že jeho výkonná moc bude čeliť trhovým útokom. Každé ráno preto kontroluje spready dlhopisov.

"Každé ráno, ešte predtým, než zavolám svoje deti, skontrolujem spready," povedal Salvini, vodca pravicovej strany Liga. Korelácia medzi talianskym a nemeckým trhom dlhopisov (spread) sa často interpretuje ako ukazovateľ strachu. Dlhopisové trhy boli obzvlášť zraniteľné kvôli talianskej politike od marcových parlamentných volieb. Výnosy talianskeho štátneho dlhu vzrástli v lete o približne 41 % v dôsledku rastúcich obáv, že nová populistická koaličná vláda zvýši v roku 2019 verejné výdavky.

Salvini povedal, že vláda bude čeliť trhovým útokom a znižovaniu dlhu počas týchto napätých pohybov na trhu. Koncom augusta agentúra Fitch znížila rating pre výhľad talianskeho hospodárstva, Standard and Poor's má aktualizovať svoje stanovisko ohľadom krajiny budúci mesiac.

"Hovoril som s niektorými ekonómami o korelácii medzi politickými vyhláseniami a spreadom a viem, že sú to rôzne  dynamiky," povedal Salvini na tlačovej konferencii v Taliansku. "Ale viete, je lepšie sa uistiť, ako ľutovať. Môžem zaručiť, že urobíme všetko preto, aby sme splnili vonkajšie predpisy," povedal na margo splnmenia európskych fiškálnych pravidiel.

Taliansko sa dostalo do centra pozornosti, pretože na základe predvolebných sľubov zo strany dvoch zvolených strán by sa mohlo ustúpiť od zníženie verejného dlhu. To je kľúčové pre trhy, pretože Taliansko má druhú najvyššiu zadlženosť v eurozóne, na úrovni  130 % hrubého domáceho produktu  a akékoľvek pochybnosti v treťom najväčšom hospodárstve menovej únie by sa mohli potenciálne rozšíriť aj  do zvyšku bloku.

Salviniho ubezpečenia spolu s nedávnymi pripomienkami ministra hospodárstva Giovanniho Tria, že rozpočet na rok 2019 bude rešpektovať pravidlá európskeho deficitu, upokojili niektoré obavy na trhu. V dôsledku toho bol výnos na 10-ročnom talianskom dlhopise o niečo nižší, v pondelok ráno na úrovni 2,86 percenta.

Talianska vláda má predložiť svoj rozpočet na rok 2019 najneskôr tento mesiac a do polovice októbra ho musí predložiť Európskej komisii.  "Problém s Talianskom je, že si nemyslím, že by ustálo čo i len malú recesiu," vyhlásil bývalý taliansky designovaný premiér, Carlo Cottarelli pre televíziu CNBC. Bývalý riaditeľ oddelenia pre fiškálne záležitosti Medzinárodného menového fondu na otázku, či si myslí,  že celosvetová recesia v druhej polovici tohto roka by predstavovala nebezpečenstvo pre Taliansko, Cottarelli odpovedal: "To je môj názor. Problém je v tom, že sme nestiahli pomer dlhu k HDP dostatočne rýchlo. Ak dlh klesá a v tom príde šok, možno dlh prestane klesať ale nezačne rásť. Ale my v takejto situácii zatiaľ nie sme, preto sme zraniteľní."

Súvisiace články

Aktuálne správy