Francúzska vláda mierne znížila prognózu rastu ekonomiky v roku 2019

Francúzska vláda mierne znížila prognózu rastu domácej ekonomiky v budúcom roku. Vláda bude pri návrhu rozpočtu pre rok 2019 vychádzať zo slabšieho odhadu rastu, než pôvode očakávala, uviedol francúzsky premiér Edouard Philippe pre týždenník Le Journal du Dimanche.

Francúzska vláda mierne znížila prognózu rastu domácej ekonomiky v budúcom roku.
Vláda bude pri návrhu rozpočtu pre rok 2019 vychádzať zo slabšieho odhadu rastu, než pôvode očakávala, uviedol francúzsky premiér Edouard Philippe pre týždenník Le Journal du Dimanche. Na plánoch týkajúcich sa zníženia výdavkov sa podľa neho však nič nemení.
„Odhad rastu, z ktorého vychádzame pri tvorbe rozpočtu, je 1,7 %,“ povedal Philippe. Vláda prezidenta Emmanuela Macrona oficiálne počíta v roku 2019 s expanziou o 1,9 % po 2 % v tomto roku.
Obe prognózy však vyzerajú čoraz viac ako príliš optimistické. Dôvodom je séria slabých údajov z ekonomiky, ktoré viedli medzinárodné inštitúcie, ako sú Európska komisia (EK), alebo Medzinárodný menový fond (MMF), aby predpovedali pomalší rast než vláda.
Na otázku, či slabšia expanzia ohrozuje fiškálny cieľ, Philippe priznal, že slabšie vyhliadky môžu mať vplyv na verejné financie. Vláda si za cieľ stanovila v roku 2019 schodok verejných financií na úrovni 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
„To nám však nezabráni, aby sme netrvali na našich záväzkoch týkajúcich sa redukcie daní a zároveň zníženia verejných výdavkov a dlhu.“

Súvisiace články

Aktuálne správy