Dôvera v českú ekonomiku sa v auguste zlepšila

Súhrnný indikátor dôvery oproti júlu stúpol o 0,4 bodu na 99,1 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku v auguste posilnila. Súhrnný indikátor dôvery oproti júlu stúpol o 0,4 bodu na úroveň 99,1 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov medzimesačne vzrástol o 0,8 bodu na 96,9 bodu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa však v porovnaní s predošlým mesiacom znížil, a to o 1,5 bodu na 110,3 bodu. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Index dôvery v priemyselnom odvetví medzimesačne stúpol o 0,9 bodu na 95,2 bodu. Podnikatelia v priemysle mierne lepšie hodnotia terajšiu celkovú ekonomickú situáciu aj celkový a zahraničný dopyt. Nálada v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa v auguste tiež zlepšila a index, ktorý ju odzrkadľuje, vzrástol o 0,7 bodu na 98,1 bodu. Hodnotenie terajšej ekonomickej situácie v odvetví sa síce oproti júlu v podstate nezmenilo, ale zlepšilo sa hodnotenie súčasného celkového dopytu po službách.

Zvýšila sa aj dôvera v českom stavebníctve. Index nálady v odvetví posilnil o 3,1 bodu na 100,7 bodu. Stavebné firmy hodnotia svoju súčasnú ekonomickú situáciu lepšie ako v júli. Zhoršila sa však nálada v českom obchode. Index dôvery v sektore klesol o 1,4 bodu na 96,7 bodu. Predstavitelia obchodných firiem hodnotili svoju súčasnú celkovú ekonomickú situáciu takmer rovnako ako v júli, ale zhoršili sa ich očakávania na najbližšie tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy