Nemecké spoločnosti zvyšujú investície na africkom kontinente

Nemeckých investorov v Afrike v minulých rokoch výrazne zatieňovala čínska konkurencia. Pomaly sa to však začína meniť.
„Sledujeme postupný rast investícií a obchodnej aktivity na susednom kontinente,“ povedal Stefan Liebing, predseda Nemecko-afrického podnikateľského združenia.
Ako uviedla agentúra DPA, nemecké firmy plánujú tento rok investovať v Afrike viac než 1 miliardu eur. Podľa Liebinga je za tým najmä zlepšenie podmienok na investovanie v tejto oblasti. Objem bankami podporeného exportu určeného pre africký kontinent sa za 1. polrok tohto roka zdvojnásobil na 1,09 miliardy eur. Už teraz je tak vyšší než za celý rok 2017.
Nemecká automobilka Volkswagen napríklad uviedla v júni do prevádzky montážny závod v rwandskom hlavnom meste Kigali a nemecká firma Gauff Engineering sa spojila s čínskou spoločnosťou, aby v mozambickom hlavnom meste Maputo vybudovali najdlhší visutý most v Afrike.
Práve Čína začala v posledných rokoch zvyšovať investície na africkom kontinente a stále je pre mnohé africké krajiny ich kľúčovým obchodným partnerom. V roku 2016 napríklad poskytla africkým štátom viac než dvojnásobok priamych zahraničných investícií v porovnaní s objemom investícií, ktoré poskytli Spojené štáty.

Súvisiace články

Aktuálne správy