Nemecko chce sprísniť podmienky pre zahraničné investície do strategických odvetví

Zmeny sa majú týkať zahraničných investícií z krajín mimo EÚ v odvetviach, akými sú vojenský priemysel, strategická infraštruktúra alebo bezpečnosť informačných systémov

Nemecko chce sprísniť podmienky pre vstup zahraničných investícií do vybraných sektorov ekonomiky. Informovalo o tom v stredu federálne ministerstvo hospodárstva, podľa ktorého tým krajina chce chrániť záujmy národnej bezpečnosti. Plán prichádza v čase, kedy v Nemecku rastie nespokojnosť s čínskymi investíciami, uviedla agentúra AP.

Nemecké úrady môžu v súčasnosti začať hĺbkové vyšetrovanie, pokiaľ investor z krajiny mimo EÚ plánuje v nemeckej firme získať podiel aspoň 25 %. Podľa vládneho návrhu by sa tento limit mal znížiť na 15 %. Zmeny by sa podľa ministerstva týkali vojenského priemyslu, strategickej infraštruktúry alebo bezpečnosti informačných systémov.

Vláda nechce zakazovať nové transakcie, ide jej ale o lepšiu kontrolu v prípadoch, ktoré sa týkajú „legitímnych bezpečnostných záujmov“ Nemecka, uviedla hovorkyňa ministerstva Tanja Alemany.

Súvisiace články

Aktuálne správy