Obchodný deficit USA vzrástol v júni na vyše 46 miliárd USD

Obchodný deficit USA zaznamenal v júni prvý rast za posledné štyri mesiace, pod čo sa podpísal pokles vývozu a naopak, rast dovozu. Zvýšil sa aj politicky citlivý obchodný schodok s Čínou, Mexikom a Kanadou. Uviedlo to v piatok americké ministerstvo obchodu.
Obchodný schodok dosiahol v júni 46,3 miliardy USD (39,86 miliardy eur) oproti májovej hodnote 43,2 miliardy USD. Medzimesačne sa tak deficit zvýšil o 7,3 %. Dôvodom je pokles vývozu o 0,7 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 0,6 %, najmä pre zvýšený dovoz liekov a ropy.
Výsledok je napriek tomu o niečo lepší, než predpokladali analytici. Tí očakávali, že schodok sa zvýši na 46,5 miliardy USD z pôvodne udávanej májovej hodnoty 43,1 miliardy USD.
V prípade politicky citlivého schodku s Čínou sa deficit USA opäť zvýšil. V júni dosiahol schodok USA s Čínou v obchode s tovarom hodnotu 33,5 miliardy USD, čo v porovnaní s májom znamená rast o 0,9 %. V prípade Mexika sa deficit zvýšil o 10,5 % a pri Kanade o 39,7 %.
Za celý 1. polrok zaznamenali Spojené štáty obchodný schodok v oblasti tovarov aj služieb 291,2 miliardy USD. To je o 7,2 % vyššia hodnota než v 1. polroku minulého roka.
Prezident Donald Trump sľuboval už v prezidentskej kampani, že túto situáciu zmení. Obchodný deficit pritom označoval za výsledok zlých obchodných dohôd a zneužívanie dohôd zo strany najväčších obchodných partnerov ako Čína, či Mexiko. Už v marci tohto roka preto USA uvalili na viaceré krajiny dovozné clá na oceľ a hliník, od júna tak urobili aj voči Mexiku, EÚ a Kanade. Trump zároveň uvalil clo na čínsky tovar za 34 miliárd USD a navyše pohrozil, že Washington by mohol zvýšiť clá na celkový dovoz áut a autokomponentov. Jeho aktivity však zatiaľ veľký úspech v oblasti zahraničného obchodu nepriniesli.
Ekonómovia za pretrvávajúcim obchodným schodkom USA vidia ekonomickú realitu, ktorá sa úpravami v obchodnej politike tak ľahko nezmení: Američania míňajú viac než vyprodukujú a práve tento rozdiel vypĺňa dovoz.

Súvisiace články

Aktuálne správy