Každá svojou cestou: Ekonomiky USA a eurozóny sa rozchádzajú

, QZ Foto: SITA/AP

Napriek tomu, že americká ekonomika sa po globálnej hospodárskej kríze uzdravila oveľa rýchlejšie ako ekonomika eurozóny, miera rastu HDP v obidvoch ekonomikách sa v posledných rokoch zjednotila, čo prekvapilo aj ekonómov. V druhom štvrťroku 2018 však prišla zmena.

Najväčší rozdiel v raste medzi USA a eurozónou začal koncom roka 2014, keď USA dosiahli neustály rast na úrovni 4,1 % oproti dvom štvrťrokom spomalenia rastu eurozóny. Rast eurozóny za posledný štvrťrok predstavoval približne tretinu amerického výsledku za rovnaké obdobie.

Zatiaľ čo globálne dôvody sú čiastočne známe, obchodná vojna Trumpa dodala optimizmus európskym firmám, vývoz klesol a ceny ropy vzrástli, niekoľko správ poukázalo na rastúci nedostatok kvalifikácie v určitých oblastiach v Európe, kvôli ktorému kontinent zaostáva.

Rozdielne ekonomické podmienky pravdepodobne tlačia americký Federálny rezervný systém a Európsku centrálnu banku, aby robili stále viac kontrastných rozhodnutí ohľadom menovej politiky. To znamená, že sadzby v USA budú naďalej rásť a v eurozóne zostanú nízke, čo bude mať dopad na hodnotu mien a vo všeobecnosti aj na trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy