Výrobné ceny vo Francúzsku aj v Španielsku sa v júni zvýšili

Výrobné ceny, ktoré sú kľúčovým ukazovateľom vývoja spotrebiteľskej inflácie, sa vo Francúzsku aj v Španielsku v júni zvýšili. Oznámili to v stredu štatistici z oboch krajín.
Podľa údajov francúzskeho štatistického úradu Insee, ceny hotových produktov, ktoré v júni opustili brány továrni, stúpli len veľmi mierne, o 0,1 %. Tempo ich rastu kleslo z májových 0,7 %.
Pod júnové zvýšenie výrobných cien vo Francúzsku, druhej najväčšej ekonomike eurozóny, sa podpísalo najmä zdraženie produktov v banskom a ťažobnom priemysle, a tiež rast cien vody a energií. Ale ich vplyv takmer úplne vykompenzoval pokles cien vo výrobnom sektore.
Ceny rafinérskych produktov vo Francúzsku sa pritom znížili prvýkrát za štyri mesiace, a to o 1,5 %, a ceny ropy vyskočili o 3,4 %. No zároveň ceny potravín a nápojov stúpli v júni len o 0,2 %.
Aj v Španielsku, štvrtej najväčšej ekonomike euroregiónu, výrobné ceny v júni vzrástli a najstrmšie za viac ako jeden rok, uviedol štatistický úrad INE.
Konkrétne, ceny španielskych výrobcov stúpli v júni medziročne o 4,1 %, po 3-% zvýšení v máji. Toto bol ich najväčší nárast od mája 2017, keď vyskočili o 5,3 %. Ceny energií pritom v júni vyskočili medziročne až o 12,1 %.
Bez energií španielske výrobné ceny vzrástli len o 1,2 %, ale aj to je mierne zrýchlenie po ich májovom zvýšení o 1 %.
V medzimesačnom porovnaní tempo rastu výrobných cien v Španielsku v júni spomalilo na 1 % z 1,3 % v máji.

Súvisiace články

Aktuálne správy