Stavebníctvo eurozóny aj celej EÚ v máji posilnilo, ale v SR kleslo

Májová stavebná produkcia eurozóny medzimesačne vzrástla o 0,3 %, v rámci celej EÚ stúpla o 1,2 %, ale na Slovensku oslabila o 6 %.

Sezónne upravená produkcia stavebného sektora eurozóny v máji medzimesačne posilnila o 0,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšila o 1,2 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, o ktorom informoval v stredu. Medziročne májová výroba stavebného odvetvia eurozóny posilnila o 1,8 percenta a v rámci celej EÚ sa zväčšila o 2,6 percenta.

Produkcia slovenského stavebníctva v máji medzimesačne klesla o 6 percent. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, bol medzimesačný vývoj stavebnej výroby na Slovensku najhorší. Pokles evidovali aj vo Francúzsku, a to o 3,4 percenta. Najviac stavebníctvo medzimesačne vzrástlo v Maďarsku (6 %), Slovinsku (3,4 %) a Českej republike a Nemecku (zhodne 3,1 %).

Medziročne sa májová produkcia slovenského stavebníctva zväčšila o 2,3 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, najsilnejší medziročný rast bol v Slovinsku (30,3 %), Poľsku (23,3 %) a Maďarsku (15,2 %). Najviac stavebná produkcia v máji oproti rovnakému mesiacu vlaňajška oslabila vo Francúzsku (-4,1 %) a v Bulharsku (-0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy