Tržby v slovenskom priemysle v apríli medziročne vzrástli o 5,7 %

Na medzimesačnej báze v apríli oproti marcu však priemyselné tržby na Slovensku klesli až o vyše 4 %.

Tržby v priemysle na Slovensku v apríli medziročne stúpli o 5,7 %. Ich dynamika sa tak oproti marcu, kedy naopak poklesli o 3,4 %, zlepšila. V samotnej priemyselnej výrobe pritom tržby stúpli o 7,2 %. Z ďalších sektorov priemyslu rástli tržby už iba v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 5,4 %. V ťažbe a dobývaní v porovnaní s vlaňajším aprílom naopak klesli o 5,5 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,6 %. Medzimesačne sa tržby v priemysle ako celku v apríli oproti marcu prepadli až o 4,1 %.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR (ŠÚ), v rámci priemyselnej výroby v apríli medziročne najvýraznejšie rástli tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 12,4 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 11,3 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 13,4 %, výrobe elektrických zariadení o 10,8 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 16,9 %. Tržby naopak klesli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 18,3 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 3,1 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 2,9 %.

Tržby v ostatných sledovaných odvetviach slovenského hospodárstva na medziročnej báze rástli. V stavebníctve sa v apríli zvýšili o 7,3 %, v doprave a skladovaní o 11,1 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 0,7 % a vo vybraných trhových službách o 4,8 %. Medzimesačne v apríli oproti marcu rástli najmä tržby v doprave a skladovaní, a to o 3,7 %. Mierne, o 0,1 %, sa zvýšili aj tržby vo vybraných trhových službách. Naopak o 1,3 % klesli tržby v informačných a komunikačných činnostiach a o 0,3 % v stavebníctve.

Za prvé štyri mesiace roka 2018 tak celkové tržby v priemysle medziročne vzrástli o 0,5 %, z toho v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 1,9 %, priemyselnej výrobe o 1,5 %. Klesli v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,3 % a v ťažbe a dobývaní o 4,4 %. V ďalších odvetviach zaznamenali rast v stavebníctve o 11,7 %, v doprave a skladovaní o 6,4 %, informačných a komunikačných činnostiach o 7,4 % a vo vybraných trhových službách o 6,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy