Milióny nových finančníkov predstavujú hrozbu: Nepoznajú nič iné len rast

, Gluskin Sheff Foto: YT/CNBC; thinkstock

Od roku 2009 bolo vo finančnom sektore v USA prijatých 13,4 milióna nových pracovníkov, ktorí nepoznajú nič iné ako ekonomický rast. Títo ľudia sa vo svojej praxi nestretli s recesiou ani prudkým a dlhodobejším prepadom na trhoch.

V prieskume počtu voľných pracovných pozícií nie sú v rámci finančného sektora presnejšie zadefinované o aké pozície ide. Nedá sa preto presne povedať, koľko novoprijatých pracovníkov bolo naozajstných nováčikov v odvetví. Avšak je pravdepodobné, že ide o veľkú porciu v rámci obchodníkov, analytikov, stratégov, bankárov a ďalších.

"Nielen títo traderi a analytici, ale aj mnohí ich klienti si pamätajú iba rastovú fázu cyklu," varuje David Rosenberg, hlavný ekonóm spoločnosti Gluskin Sheff. Podľa neho ide o mimoriadnu hrozbu. "Poznajú iba ekonomickú expanziu, minimálne, často dokonca záporné sadzby, mimoriadne nízku volatilitu, defláciu alebo veľmi nízku infláciu, roky odkupov aktív zo strany centrálnych bánk a ich dozor nad trhovým dianím."

Ekonóm Gluskin Sheff uznáva, že to nie je prvýkrát, keď mladí vlci z Wall Street dospievajú ako vo vatičke. Každý prepad na trhoch aj v ekonomike je pre časť finančníkov ich prvým. Súčasnosť je ale iná v tom, že rast prišiel po najväčšej recesii v USA za desiatky rokov. K tomu raketový rozvoj technológií a ich využívanie pri obchodovaní. Ďalšie kvartály tak budú podľa Rosenberga pre veľkú časť finančného sektora krstom. Či to bude krst ohňom, ukáže čas.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy