Už nie je tá, čo bývala: Ťažkosti s reštrukturalizáciou ju pripravili o prominentnú pozíciu

, QZ Foto: TASR/AP

Deutsche Bank, jej zakladateľské listiny boli pred 150 rokmi schválené pruským kráľom. Ikona, kedysi jedno z najzvučnejších mien finančného sveta. Od finančnej krízy v roku 2008 sa však veľa zmenilo. Ambície poľavujú, aj jej investičné bankovníctvo už čakajú škrty. Najväčšia banka v Nemecku podľa aktív má hodnotu stredne veľkého regionálneho amerického veriteľa.

V súčasnosti je trhová kapitalizácia Deutsche Bank na úrovni 23 miliárd dolárov.  Pracuje v nej 97 000 zamestnancov. Dlhoročné úsilie Deutsche Bank v ostatnom čase poškvrnilo niekoľko negatívnych správ. Standard & Poor's znížila svoje ratingové hodnotenie banky na BBB + 1. júna a uviedla, že za to môžu ťažkosti s reštrukturalizáciou jej rozsiahleho podnikania. FED sa údajne vyjadril, že americká divízia Deutsche Bank je v "nepríjemnej situácii", rovnako ako mnohé banky, ktoré sa museli vyrovnať so súdnymi spormi a vysokými pokutami.

Swapy na kreditné zlyhanie, čo je druh derivátu používaného na zabezpečenie alebo špekulácie s rizikami zlyhania, naznačujú, že obchodníci s dlhopismi strácajú dôveru v nemecký bankrot. Päťročné swapy vzrástli na 188 bázických bodov 31. mája, podľa údajov IHS Markit v porovnaní s 99 bázickými bodmi spred roka.

Zdá sa, že zlé správy zatieňujú tie dobré. Banka zlepšila svoje kapitálové pomery a má za sebou aj pokuty od regulátora. Ako napísal generálny riaditeľ spoločnosti Christian Sewing  vo svojom otvorenom liste zamestnancom 1. júna, spoločnosť S&P znížila rating banky kvôli obavám zo ziskovosti a nie kvôli obavám zo súvahy. Zatiaľ čo regulačné úrady USA nie sú spokojné s vnútornými kontrolami a infraštruktúrou Deutsche Bank, Sewing tvrdí, že základný kapitál banky a bilančné údaje poukazujú na finančnú spoľahlivosť. "Áno, naša cena akcií je na historickom dne, ale dokážeme získať lepšie ocenenie na finančných trhoch."

Sewing, ktorý sa dostal do čela banky začiatkom apríla, uviedol, že Deutsche Bank sa zameriava na svojich európskych a nadnárodných klientov s aktivitami spojenými s regiónom a znižuje svoje aktivity v iných oblastiach. Zatiaľ čo toto bolo brané ako znamenie, že nový šéf sa vzdal snahy konkurovať bankovým gigantom ako je JPMorgan a Morgan Stanley, Sewing trvá na tom, že frankfurtská banka má stále globálne ambície."Reštrukturalizácia korporátnej a investičnej banky bude znamenať zníženie počtu zamestnancov v určitých regiónoch a oblastiach podnikania. Toto zníženie bude bolestivé, ale bohužiaľ nevyhnutné na zabezpečenie konkurencieschopnosti našej banky v dlhodobom horizonte," uviedol Sewing s tým, že banka bude aj naďalej ponúkať globálne odborné skúsenosti firmám, finančným inštitúciám a jednotlivcom, ktorých aktivity sú úzko prepojené so silnými stránkami nemeckej a európskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy