Medzi Bratislavou, Trnavou a Sencom bude jazdiť 56 nových osobných vlakov

Výrazné zahustenie osobnej vlakovej dopravy v okolí Bratislavy je súčasťou letnej zmeny cestovného poriadku Železničnej spoločnosti Slovensko s platnosťou od nedele 10. júna.

Na tratiach Bratislava – Trnava a Bratislava – Senec bude obojsmerne premávať 56 nových osobných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK). Cieľovými, resp. východzími stanicami v hlavnom meste budú Nové Mesto a tiež Petržalka, v pracovných dňoch budú tieto vlaky jazdiť každých tridsať minút. Výrazné zahustenie osobnej vlakovej dopravy v okolí Bratislavy je súčasťou letnej zmeny cestovného poriadku s platnosťou od nedele 10. júna.

Ako Ministerstvo dopravy a výstavby SR v utorok informovalo, hlavným cieľom tejto zmeny je odbremenenie už dnes preplnených mestských komunikácií a využitie potenciálu koľajovej dopravy pre rýchlejšie a ekologickejšie cestovanie. „Súhlasili sme s navýšením vlakových kilometrov na týchto frekventovaných trasách, ktoré zabezpečia ľuďom pohodlnejšie a rýchlejšie každodenné dochádzanie za povinnosťami. Ide o jedno z najvýznamnejších posilnení vlakovej dopravy za posledné roky a veľmi sa z toho teším,“ povedal minister dopravy a výstavby Aprád Érsek (Most-Híd). „Pevne verím, že aj ľudia budú spokojní a zistia, že sa im oplatí vymeniť auto za vlak,“ uviedol minister.

Letná zmena cestovného poriadku zavádza 29 nových vlakových spojení na trase Senec – Bratislava-Nové Mesto – Bratislava-Petržalka. V tomto dôležitom smere sa tak bude dať v pracovných dňoch cestovať v intervale každých tridsať minút. Zároveň, každý vypravený vlak ponúkne cestujúcim približne tristo miest na sedenie. Rovnako sa posilní aj druhý veľmi vyťažený úsek Trnava – Bratislava, kde bude obojsmerne premávať spolu 27 nových vlakových spojov.

„Nové vlaky vedené na stanicu Bratislava-Nové Mesto majú odbremeniť dnes problematickú kapacitu koľají na hlavnej stanici v Bratislave. Zároveň medzi bratislavskými stanicami Nové Mesto a Petržalka dochádza k previazaniu najväčšieho sídliska – Petržalky vlakovými linkami mimo územie Bratislavy, konkrétne Ivanka pri Dunaji, Senec, Pezinok či Trnava,“ priblížila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. Cestujúci podľa nej budú môcť ľahšie prestupovať a pokračovať do svojho cieľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy