Výrobné ceny v priemysle ČR v apríli medzimesačne stúpli o 0,2 %

Medziročne sa aprílové ceny českých priemyselných výrobcov nezmenili

Výrobné ceny v českom priemysle a ceny stavebných prác v apríli medzimesačne stúpli zhodne o 0,2 percenta a trhové služby pre podniky oproti marcu zdraželi o 0,6 percenta. Medziročne sa aprílové ceny priemyselných výrobcov v ČR nezmenili, ceny stavebných prác vzrástli o 2,4 percenta a trhové služby pre podniky zdraželi o 1,7 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne v rámci cien priemyselných výrobcov v ČR v apríli stúpli ceny kovov a kovových výrobkov (0,3 %), ale zlacneli dopravné prostriedky (-0,2 %). V rámci sektora služieb medzimesačne zdražela reklama a prieskum trhu (5 %) a architektonické a inžinierske služby (2,2 %), ale zlacneli poradenské služby v oblasti riadenia (-0,5 %).

Medziročne stúpli hlavne ceny elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu (1,7 %) a kovov a kovových výrobkov (1,5 %). Dopravné prostriedky oproti aprílu minulého roka zlacneli o 3,5 % a klesli aj ceny chemických látok a chemických výrobkov (-6,5 %) a potravinárskych výrobkov, nápojov a tabaku (-0,3 %). V rámci služieb sa medziročne zvýšili ceny poštových a kuriérskych služieb (5,3 %) a architektonických a inžinierskych služieb (3,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy