Zásoby ropy v USA klesli výraznejšie, než sa čakalo, produkcia pokračuje v raste

Zásoby ropy v USA klesli v minulom týždni výraznejšie, než sa predpokladalo, k čomu prispel najmä rekordný objem vývozu. Výraznejšie v porovnaní s očakávaniami klesli aj zásoby benzínu. Naopak, produkcia ropy pokračuje v raste, pričom za minulý týždeň dosiahla nové maximum. Uviedlo to v stredu americké ministerstvo energetiky.
Podľa ministerstva klesli zásoby ropy v USA v týždni do 11. mája o 1,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali pokles o 763.000 barelov. Pod výraznejší pokles sa do veľkej miery podpísal vývoz ropy, ktorý dosiahol rekordných 2,6 milióna barelov denne.
Klesli aj zásoby benzínu a podobne ako v prípade ropy, výraznejšie, než očakávali analytici. Podľa ministerstva predstavoval pokles 3,8 milióna barelov, zatiaľ čo analytici počítali s poklesom o 1,4 milióna barelov.
Na druhej strane, produkcia ropy v USA pokračovala v raste. Za minulý týždeň sa zvýšila o 20.000 barelov na nové maximum 10,72 milióna barelov denne. Týždenné údaje sú však menej spoľahlivé ako tie za celý mesiac, takže trhy radšej vyčkávajú na mesačné údaje.

Súvisiace články

Aktuálne správy