Tak to netrvalo dlho: Rast európskeho hospodárstva sa zastavil

, QZ;bisnode Foto: thinkstock

V minulom roku eurozóna predstavovala v celosvetovom meradle neočakávaný príbeh o hospodárskom úspechu. Región zaznamenal v priebehu desaťročia najsilnejší rok rastu, keď sa obchod zvýšil, dôvera firiem sa zlepšila a voľná menová politika zabrala. Existujú však náznaky, že Európa stratila iskru.

V prvom štvrťroku roku 2018 sa rast na celom kontinente spomalil. Ekonomika eurozóny vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 0,4 % (v porovnaní s 0,7 % v poslednom štvrťroku roku 2017). HDP v Nemecku, považovanom za motor európskeho hospodárstva, sa v prvých troch mesiacoch zvýšil o 0,3 %, čo je polovica tempa predchádzajúceho štvrťroka. V Španielsku ročná miera rastu HDP v prvom štvrťroku spomalila na 2,9 % (z 3,1 % v posledných dvoch štvrťrokoch 2017). Ročná miera rastu HDP v Taliansku ma rovnaký scenár. Z 19 krajín Európskej únie, ktoré prišli s číslami HDP za prvý štvrťrok, zaznamenali v prvom štvrťroku rýchlejšie tempo rastu len Poľsko, Fínsko, Bulharsko a Lotyšsko.

Európska centrálna banka tvrdí, že nie je dôvod pre znepokojovať sa spomalením rastu. Tvorcovia menovej politiky tvrdia, že rast je stále v ich projekciách a strata dynamiky je pravdepodobne len dočasná.

Extrémne chladné počasie, štrajky a dátumovo priskorá Veľká noc. To sú len niektoré z dôvodov, ktoré naznačujú, že toto spomalenie by mohlo byť výkyvom a nie trendom. Napriek tomu, že nedávne výsledky HDP v Nemecku hovoria o najpomalšom raste od roku 2016, krajina zažila 15 po sebe idúcich štvrťrokov rastu, čo je najdlhšie obdobie od roku 1991. Analytici ING tvrdia, že nie je dôvod pochybovať o sile tohto oživenia, okrem možných obchodných obáv.

Medzinárodný menový fond tiež uviedol, že počíta s európskym rastom. Zrevidoval svoje prognózy rastu pre eurozónu o 0,4 % pre rok 2018 a 0,3 percenta pre rok 2019. Napriek tomu varoval, že strednodobé perspektívy sú "menej jasné" z dôvodu pretrvávajúcej vysokej miery nezamestnanosti a odkladaných hospodárskych reforiem a znižovania fiškálnych deficitov.
 

Spoločnosť Dun & Bradstreet (D&B), strategický partner Bisnode na Slovensku a v Českej republike, znížil odhad rastu nemeckej ekonomiky z 2,4 % na 2,1 % pre rok 2018. Pre rok 2019 D&B odhaduje rast HDP o 2,2 %. Rating Nemecka ostáva na stupni najnižšieho rizika investície (DB1c). Ide o vôbec o najlepší rating z 132 hodnotených štátov. Indikátory zamerané na budúcnosť v posledných týždňoch udržali klesajúcu trajektóriu, čo ukazuje na náročnejší krátkodobý ekonomický výhľad. Pesimizmus podporil aj ďalší pokles IFO Business Climate Indexu na 102,1 bodu v apríli z 103,3 bodu v marci.

Nemecko je jeden z našich najvýznamnejších obchodných partnerov a jeho vplyv na tuzemskú ekonomiku v posledných rokoch rastie, preto sa oslabenie nemeckej ekonomiky negatívne premietne aj u nás,“ uviedla Petra Štěpánová z Bisnode.

Podľa rebríčka objemu investovaného kapitálu do základného imania slovenských firiem, ktorý dlhodobo zostavuje Bisnode, je Nemecko s investovaným kapitálom 1,4 miliardy EUR štvrtým najväčším zahraničným vlastníkom tuzemských spoločností. Pred Nemeckom je holandský (6,6 mld. euro), český (2,6 mld. euro) a cyperský (1,6 mld. euro) kapitál.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy