Opäť je vhodný čas na investície, ale pozor na kryptomeny

, PR článok

Trhy teda kontinuálne rástli až po začiatok roka 2018, kedy nastalo turbulentné obdobie a to nielen na akciových trhoch. Veľké množstvo investorov a to prevažne neskúsených alebo averznejších k riziku dospelo k záveru, že akciové trhy postihol historický pád a treba rýchlo predávať.

Investorov na celom svete po viac ako dvoch rokoch prekvapil začiatkom roka 2018 pokles na akciových trhoch. Do vtedy, behom deviatich štvrťrokov až do konca minulého roka, dosiahol nárast takmer 40 % (ročne približne 16 %).  Tí, čo poznajú správanie finančných trhov detailnejšie pochopili, že ide o korekciu, ktorá sa po prvé dala po dlhodobom raste očakávať a po druhé je vývoju trhov prirodzená. Investori reagovali na zmenu výhľadov na USA a globálne ekonomiky.

Podľa analýz investičnej spoločnosti xPartners predaj akcií predovšetkým odrážal vyššiu úroveň úrokových sadzieb, než sa očakávalo. Investori vlastne predávali svoje akcie na spätné odkúpenie iných aktív s vyššími úrokovými sadzbami.

Index VIX, najdôležitejší indikátor strachu investorov na akciovom trhu, sa vracia na hodnoty spred obdobia početných predajov. To naznačuje, že trhy sa tiež vracajú do „normálu“ a investori opäť nakupujú. Korekcia cien je vždy dobrou príležitosťou k nákupu aktív. Po jej ukončení investori postupne prichádzajú späť na trh a ceny začínajú opäť rásť.

Je to ale aj prípad fenoménu poslednej doby – kryptomien? Veľmi napäté obdobie s výraznými cenovými pádmi zasiahlo v prvý mesiac roka  aj bitcoin.  Hlavným dôvodom boli regulačné opatrenia vo viacerých krajinách, zakázané reklamy, či rôzne podvody v oblasti anonymného obchodovania a transakcií s kryptomenami. Dôvera v digitálne meny náhle opadla po tom, čo regulátori informovali o možných rizikách, ktoré tieto „investície“ predstavujú. S tým padli aj ich ceny. Mnoho investorov trh opustilo a situácia je momentálne relatívne pokojná.

Ceny kryptomien pomaly opäť stúpajú, no nie takým prudkým tempom ako predtým. Možnosť dosiahnutia rovnako vysokých cenových úrovní je zatiaľ veľmi nepravdepodobná a v prípade ďalších regulačných opatrení aj takmer nemožná. Značné finančné straty, ktoré utrpeli niektorí investori, potvrdili rizikovosť tohto typu investície čomu nahráva ešte fakt, že kryptomeny nie sú podložené fundamentami ako iné aktíva, ale ich cena prevažne závisí práve od dôvery investorov.

Prieskum reprezentatívnej vzorky mladej populácie, ktorá je kryptomenám najotvorenejšia, od agentúry MNFORCE pre spoločnosť xPartners ukázal, že virtuálne peniaze nepatria medzi najvyhľadávanejšie aktíva.

Kryptomeny totiž patria i u mileniálov medzi menej početné investície: u súčasných investorov je to 16 % a do budúcnosti zvažuje nákupy kryptomien 14 % respondentov. Podľa Silvie Holej, hlavnej analytičky xPartners, sú však aj tieto čísla s ohľadom na riziko pomerne vysoké: „Momentálne najviac diskutovanými „investíciami" súčasnej doby sú kryptomeny, ktoré sú preferované u 15, 7 % respondentov napriek silným výkyvom ich cien a hroziacim reguláciám v EÚ."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy