Medziročná inflácia v rámci OECD v marci posilnila

Spotrebiteľské ceny v krajinách Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj v marci medziročne v priemere stúpli o 2,3 %, vo februári bol ich rast na úrovni 2,2 %.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), sa v marci zrýchlila na 2,3 percenta z februárovej úrovne 2,2 percenta. Medziročný rast cien energií sa však v marci mierne spomalil, a to na 5,3 percenta z februárovej úrovne 5,6 percenta. Medziročný rast cien potravín v rámci OECD sa v marci nezmenil a zostal na úrovni 1,7 percenta. OECD o tom informovala v piatok na svojej internetovej stránke.

V rámci hlavných ekonomík OECD bol vývoj medziročnej inflácie v marci rozdielny. Posilnila vo Francúzsku (na 1,6 % v marci z úrovne 1,2 % vo februári), v Taliansku (na 0,8 % z úrovne 0,5 %), v Nemecku (na 1,6 % z 1,4 %) a v USA (na 2,4 % z 2,2 %), ale spomalila v Japonsku (na 1,1 % z 1,5 %) a vo Veľkej Británii (na 2,5 % z 2,7 %).

V rámci eurozóny sa marcová medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) zrýchlila na 1,3 percenta z februárových 1,1 percenta. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa však v apríli medziročná inflácia v 19-člennom bloku spomalila, a to na úroveň 1,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy