Air France-KLM prehĺbila stratu, 1. kvartál ovplyvnili štrajky v Air France

Holandsko-francúzska letecká spoločnosť Air France-KLM zaznamenala za 1. kvartál stratu takmer 270 miliónov eur. To znamená zhruba zdvojnásobenie straty v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, napriek rastu počtu cestujúcich. Spoločnosť uviedla, že výsledky do veľkej miery ovplyvnili štrajky v Air France.
Strata za 1. kvartál predstavovala 269 miliónov eur, zatiaľ čo v 1. štvrťroku minulého roka dosiahla 143 miliónov eur. Prevádzková strata sa prehĺbila na 118 miliónov eur z 33 miliónov eur pred rokom. Počet cestujúcich pritom za tri mesiace vzrástol medziročne o 5,2 % na 22 miliónov. Tržby Air France-KLM sa zvýšili o 1,8 % na 5,81 miliardy eur.
Hlavným dôvodom straty sú štrajky zamestnancov spoločnosti Air France, ktorí požadujú vyššie platy. V 1. štvrťroku stáli celú spoločnosť Air France-KLM okolo 75 miliónov eur. Okrem toho firmu zaťažil rast cien pohonných látok.
Začiatok roka nepatrí v oblasti príjmov ku kľúčovým, aerolínie sa spoliehajú najmä na letné, dovolenkové mesiace. Navyše, štrajky vo francúzskej leteckej spoločnosti situáciu ešte zhoršili.
Samotnej Air France spôsobili štrajky prevádzkovú stratu vo výške 178 miliónov eur. Naopak, holandská spoločnosť KLM vykázala prevádzkový zisk, ktorý oproti minulému roku ešte vzrástol.
Výkonný riaditeľ Air France Jean-Marc Janaillac povedal, že ak väčšina zamestnancov najnovšiu mzdovú ponuku firmy nepodporí, zo svojej funkcie odstúpi. Výsledky hlasovania sa očakávajú v piatok večer.

Súvisiace články

Aktuálne správy