Marathon Petroleum kupuje konkurenta Andeavor za vyše 23 mld. USD

Druhá najväčšia americká rafinérska spoločnosť preberá konkurenčnú firmu v čase, keď ceny benzínu na trhu krajiny medziročne stúpli o 15 %.

Druhá najväčšia americká rafinérska spoločnosť Marathon Petroleum kupuje za vyše 23 mld. USD konkurenčnú firmu Andeavor, ktorá vlastní rafinérie a ropovody. Akvizícia sa uskutočňuje v čase, keď ceny pohonných látok začínajú rásť. Ceny ropy sa pohybujú na najvyšších úrovniach za tri roky a očakáva sa ich ďalšie posilnenie, čo nahor posúva ceny benzínu. V porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom je benzín v USA v súčasnosti drahší o 15 percent a jeho cena je v priemere na úrovni 2,81 USD za galón.

Akcionári Marathon Petroleum majú vlastniť približne 66 percent kombinovanej spoločnosti a akcionári firmy Andeavor zvyšok. Ukončenie transakcie je naplánované na druhú polovicu tohto roka.

Spoločnosť Marathon pôsobí hlavne na východe USA a firma Andeavor, ktorá bola v minulosti známa pod názvom Tesoro, podniká na západe krajiny. To by obom firmám mohlo poskytnúť určitý priestor, keď dohodu o akvizícii budú posudzovať regulátori.

Súvisiace články

Aktuálne správy