Rast výrobných cien v eurozóne aj v celej EÚ sa v januári zrýchlil

Medzimesačne výrobné ceny v eurozóne aj v rámci celej EÚ stúpli zhodne o 0,4 % po decembrovom posilnení o 0,1 %. Na Slovensku sa výrobné ceny v januári zvýšili o 1,1 %, pričom v rámci únie patrilo tempo ich rastu k najrýchlejším.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie v januári medzimesačne stúpli zhodne o 0,4 percenta. Ich rast sa tak zrýchlil, keďže v decembri medzimesačne posilnili zhodne o 0,1 percenta. Medziročne sa januárové výrobné ceny v eurozóne zvýšili o 1,5 percenta a v rámci celej EÚ o 1,9 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku ceny priemyselných výrobcov v januári medzimesačne vzrástli o 1,1 percenta. V rámci krajín EÚ slovenské výrobné ceny posilnili štvrtým najvýraznejším tempom, a to zhodne s rastom výrobných cien v Dánsku a Lotyšsku, kde tiež stúpli o 1,1 percenta. Najviac posilnili v Estónsku (2,9 %), Portugalsku (1,5 %) a v Rumunsku (1,3 %). Medzimesačný pokles cien priemyselných výrobcov v januári evidovali iba v Írsku (-0,4 %).

Medziročne sa ceny priemyselných producentov na Slovensku zvýšili o 2,1 percenta. Najsilnejší medziročný rast výrobných cien zaznamenali v Bulharsku (5,6 %), Veľkej Británii (4,1 %), Belgicku (3,8 %), Lotyšsku (3,6 %) a Maďarsku (3,5 %). Medziročne výrobné ceny klesli v Luxembursku (-3,7 %) a na Cypre (-0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy