Ekonomická nočná mora v hlavách talianskych voličov

, telegraph.co.uk Foto: SITA/AP

Už len dva dni a sú tu voľby v Taliansku. Utrpí vládnuca ľavicová strana porážku od populistických strán? Možno. Hospodárska stagnácia k tomu povzbudzuje občanov, milióny z nich sa totiž prepadli do absolútnej chudoby.

Na dokreslenie situácie pomôže jednoduchý graf. HDP na obyvateľa v tretej najväčšej ekonomike eurozóny, od prijatia spoločnej meny, klesá.

Práve toto zamrznutie talianskej ekonomiky nahráva pravicovým a populistickým politikom, ktorí bojujú proti veľkému nárastu výdavkov, pričom voličov lákajú na také sľuby ako je základný garantovaný príjem vo výške tisíc eur. Na voliča by to mohlo platiť, Taliansko je totiž v eurozóne po Grécku a Litve treťou krajinou s najvyššou mierou rizika chudoby, keďže od finančnej krízy v roku 2008 sa do takéhoto neistého postavenia dostali 3 milióny ľudí.

S takouto ponukou prišiel vo svojej kampani Silvio Berlusconi. Konzervatívny miliardár a bývalý premiér takisto sľúbil daňovú imunitu pre spoločnosti, ktoré zamestnajú mladých učňov. "Bohužiaľ, v Taliansku žije 4,75 milióna ľudí v absolútnej chudobe," povedal mediálny magnát pre Rádio 101. "Za 10 rokov je to nárast o 65 percent, čo je pre európsku krajinu neprijateľné. Nikto nemôže žiť dobre, aj keď sa má dobre, s vedomím, že ​​okolo nás sú milióny Talianov, ktorí musia žiť z verejnej pomoci alebo súkromnej charity."

Myšlienkou základného garantovaného príjmu pracuje aj opozičné Hnutie piatich hviezd. Matteo Renzi odhaduje, že plán M5S na vyplácanie 780 eur mesačne pre deväť miliónov znevýhodnených ľudí vyjde na 84 miliárd eur, zatiaľ čo Berlusconiho návrh na univerzálny garantovaný príjem by stál až 157 miliárd eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy